Kjell Tore Innervik, activities

home

Starten på norsk-fransk festival i Toulouse

Det var stor festivitas og strålende mottakelse for MusikA Toulouse da Andreas Sønning, Kjell Tore Innervik, Tor Espen Aspaas, Aage Kvalbein og Kjell Habbestad deltok der 6. mai. Sønning er kunstnerisk ledere sammen med Pierre Bleuse fra Frankrike, og modellen for festivalen er en forbilledlig kobling mellom kulturliv, myndigheter og næringsliv fra begge land.

 

Wallin Ballon avec Innervik.jpg

Rolf Wallin: Scratch med Kjell Tore Innervik.


Pierre Bleuse et Andreas Sønning Toulouse 060509.jpg

De kunstneriske lederne Pierre Bleuse og Andreas Sønning.


Pierre Bleuse Marc Desmons Aage Kvalbein et Le David H Quartetr.jpg

Pierre Bleuse, Marc Desmons, Aage Kvalbein og Le David H Quartett.


Sønning og Innervik MusikA Toulouse 060509.jpg

Andreas Sønning og Kjell Tore Innervik.


Innervik.jpg

Kjell Tore Innerviks selvbyggede treinstrument.

Festivalen åpner for spennende muligheter for fremtidig utveksling hvor Norges musikkhøgskole kan stå sentralt. Neste år skal Bjørn Kruse levere bestillingsverk. Utenriksdepartementet, Innovasjon Norge og næringsliv blir aktive deltakere. 

Ny festival

Prosjektet har støtte på høyeste politiske nivå. Ministerråd ved ambassaden i Paris, Tove Kijewski sier utenriksminister Støre ser dette som et første pilotprosjekt for kulturutveksling og ”Kultur – myndigheter – næringssatsing” mellom Norge og Frankrike.

Entusiasmen for MusikA Toulouse har vært stor etter presentasjonskonserten 6. mai både blant musikerne, publikum, gjester fra de viktige franske kulturinstitusjonene og fra presse. Men, også fra de som kan støtte og se nytten av dette i et større perspektiv, sier Sønning.

Norges musikkhøgskole er sterkt representert

 Sønning ser på dette som et inspirerende utviklingsprosjekt innen kollegafelleskapet og har som mål å inkludere studenter etter hvert. Sønning og Innervik jobber de nå med dokumentasjon og skal reflektere over erfaringene før neste års begivenheter skal utformes. Her finnes mange spennende muligheter som kan bidra i målsettingen om å vise NMH frem i Europa.

Dette skriver Andreas Sønning fra konserten 6. mai:

6. mai foretok den norske ambassadøren Tharald Brautaset den høytidelige åpning sammen med representanter fra byen Toulouse. Den store konsertsalen i Musee des Augustins var fullstappet av et publikum som gjennom drøyt to timer viste sin høylytte entusiasme for presentasjonen av hva den nye og prestisjefylte festivalen MusikA Toulouse ønsker å by på i fremtiden.

Fra Frankrike deltok Marc Desmons (alternernde solobratsjist i Bastilleoperaens orkester), Toulouse kammerorkester med Gilles Colliard som solist, og jazzkvartetten David H, med David Haudrechy, saksofon, Florent Hortal, gitar, Joël Trolonge, kontrabass og Pierre Pollett, perkusjon.

De klassiske verkene stod side om side med improvisasjoner på tvers av musikalske sjangre. Dette skapte en original og spennende konsertdramaturgi, i et land hvor tematiske konserter dominerer. I Frankrike er det tendens til å rendyrke konserter med f.eks barokkmusikk på originalinstrumenter, gregorianikk, klassisisme, romantikk, jazz eller samtidsmusikk. Her presenteres mål om både tradisjonsbæring og nyskaping inne samme konsepter.

Kjell Tore Innervik gjorde en versjon av Mikis notebaserte ”Marimba Spritual” hvor jazz perkusjonisten Pierre Pollet deltok ”på øret”. Det ble energisk og annerledes en noteversjon.

Dagens urfremføring var Kjell Habbestads verk ”Air Norvegienne”, utviklet og framført i samarbeid med Kjell Tore Innervik og Andreas Sønning. Verket tok utgangspunkt i elementer inspirert fra norsk folkemusikk, videreutviklet med improvisasjoner for fløyte og en rekke av Innerviks originale og selvsnekrede instrumenter av tre og glass. Koblet sammen med satser fra Sommerfelts vårlåter, ble det i følge anmelderne en ”atmosfærerik og lyrisk opplevelse med nye klangfarger”.

Et høydepunkt for kvelden kom med Brahms klaverkvartett nr 1, op 25, hvor Bleuse, Desmons, Tor Espen Aspaas og Aage Kvalbein spilte gnistrende og manifesterte de kunstneriske ambisjonene for det kresne franske publikummet.

Program

M. Miki: Marimba Spiritual
Vivaldi: Våren
Improvisjon over Våren av Vivaldi
Rolf Wallin: The Ballon
Tsjajkovskij: "Les Poupes"
Ø. Sommerfelt/Arr. Innervik/Sønning: Light Morning og Fløytelåt
Kjell Habbestad/Impro. Innervik/Sønning: "Air Norvegienne "
Brahms: Kvartett nr 1, op 25

Nettsiden er laget av NMH

 

 

 

kjell tore innervik 2009